BJJ

Om BJJ
BJJ har spridit sig som en löpeld över världen. För att veta mer om Brasilianska Jiu-Jitsu ursprung och historia och läs nedan.

Historia
Brasiliansk jiu-jitsu (Bjj) härstammar från japansk jiu-jitsu och judo men har under decennier vidareutvecklats av familjen Gracie. Bjj är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på att med ledlås och strypningar oskadliggöra sin motståndare. Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne där och med hjälp av ledlås och strypningar tvinga denne att ge upp.

En kampsport för alla
Bjj brukar framhävas som den kampsport där en mindre utövare har störst möjlighet att övermanna en större och starkare motståndare. Anledningen till detta är att teknik alltid går före fysiska egenskaper såsom storlek och styrka. Genom att fokusera på teknik och koncentrera kampen i huvudsak till marken behöver inte en mindre kroppsstorlek vara ett handikapp. Detta gör att Bjj är en kampsport som passar alla – små som stora och gamla som unga.
Den enskilt mest effektiva kampsporten
Sedan början av 90-talet har Bjj spridit sig som en löpeld över världen. Stora framgångar i tävlingar där olika kampsporter möts under begränsade regler har gett Bjj ryktet om sig att vara den mest effektiva kampsporten. Från början är Bjj utvecklat i självförsvarssyfte men idag är tävlingsformen dominerande.

Tävling
Bjj är en väldigt snabbt växande och populär tävlingsidrott. Från att den första Bjj-tävlingen arrangerades på svensk mark år 1998 har sporten vuxit till att bli den största tävlingskampsporten i Sverige. I en Bjj match är man klädd i en GI (judodräkt). Matchen börjar stående men största delen av matchen utspelas oftast på marken. Om någon av deltagarna lyckas tvinga sin motståndare till avklapp (att ge upp) vinner denne. Skulle matchen löpa tiden ut avgörs den på poäng vilka tilldelas för dominanta positioner och offensiva moment under matchens gång. För att anpassa sig till den starka brottartradition som bland annat finns i USA har även en tävlingsform utan GI som är mer lik brottning utvecklats. Denna tävlingsform heter Submission wrestling och är i princip det samma som Bjj fast istället för att vara klädd i en GI har man shorts och t-shirt.

Motion
Trots att Bjj idag är inriktad mycket på tävling är de flesta utövarna ändå motionärer. Bjj är framförallt en allsidig träningsform som erbjuder utmanande kampmoment och stärker både kropp och psyke. Bjj är till för alla!

https://www.bjjsweden.se/om-bjj

Kontakt:
Du hittar oss på Instagram där heter vi MoraBjjochGrappling.
Facebookgruppen Mora Bjj.
Laget.se/moraBK
Mail:Lundin.kristofer@gmail.com
Övrigt:
Vi har löpande intag och anpassar våra träningar för att passa alla oavsett nivå.
Se träningstider i menyn ovan.